Jak otworzyć lodziarnię?

Choć ich sprzedaż jedynie jest bardzo wysoka w okresie dużych letnich upałów, to Polacy znacznie częściej sięgają też po lody w czasie zimy bądź deszczowej jesieni. Fakt ten potwierdzają między innymi dane statystyczne, mówiące, że w ciągu kilku lat rynek lodów wzrósł średnio gdzieś o około 10%. Warto więc może zastanowić się nad otworzeniem własnej lodziarni?nadstawka chłodnicza
Na etapie planowania takiej inwestycji zastanówmy się przede wszystkim, która opcja w naszym przypadku będzie najkorzystniejsza. Czy sezonowa budka, lodowy fast food czy też tradycyjna lodziarnia wraz ze stolikami? Wszystkie te rozwiązania posiadają wady oraz zalety, a każde wiąże się z innego rodzaju kosztami. Mianowicie budka z lodami jest dość mało kosztowna. Niewielki jest tutaj również zakres takiej inwestycji. Potrzebny nam bowiem będzie jedynie dość atrakcyjnie położony lokal oraz specjalny automat do produkcji takich lodów. Inwestycja zamyka się maksymalnie w 50 tysiącach złotych. Rentowność tego przedsięwzięcia będzie tutaj w dużej mierze zależna od atrakcyjnego usytuowania naszego lokalu. Powinna to być ruchliwa ulica czy deptak. Trochę więcej pieniędzy trzeba włożyć w lodziarnie. Tutaj poza sprzętem do robienia lodów niezbędna jest też nadstawka chłodnicza oraz stoliki i krzesła. Również wynajem lokalu będzie kosztował nas znacznie więcej. Jednakże możemy też więcej zarobić. Warto więc rozważyć taką możliwość, gdyż tego typu biznes sprawdzi się cały rok.

Jeśli podoba Ci się ten artykuł, podziel się nim ze znajomymi! Diggnij StumbleUpon del.icio.us Google Yahoo! Reddit

Powiązane wpisy